Most-Híd pri voľbách do VÚC uprednostní koalície s SDKÚ-DS a KDH

16.02.2013 Bratislava

Bratislava 16. februára (TASR) – Strana Most-Híd bude pri voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) uprednostňovať koalície.

Prirodzeným partnerom pre vznik takýchto koalícií budú podľa predsedu Mostu-Híd Béla Bugára strany Ľudovej platformy, teda KDH a SDKÚ-DS.

Nevylučuje však ani iné spojenia, ale "priority Mostu-Híd sú jednoznačné". Bugár to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní Republikovej rady strany.

Republiková rada vyzvala krajské organizácie Mostu-Híd, aby sa usilovali uzavrieť koalície do 1. apríla tohto roku. Najproblematickejšia situácia bude pritom podľa Bugára v Nitrianskom kraji. "Tam vždy vznikla slovenská koalícia proti Maďarom," skonštatoval Bugár.

Voľby do VÚC sa budú na Slovensku konať na jeseň tohto roku. Strana na dnešnom rokovaní Republikovej rady hovorila okrem ich prípravy aj o výsledkoch hospodárení Mostu-Híd za rok 2012 či o plánoch na tento rok. Strana bude v roku 2013 hospodáriť so sumou 500.000 eur.


B. BUGÁR: Rokovania o prezidentskom kandidátovi Ľudovej platformy sú pomalé

Predsedovi opozičnej strany Most-Híd Bélovi Bugárovi sa nepáči rýchlosť, akou si Ľudová platforma, teda strany Most-Híd, KDH a SDKÚ-DS vyberajú spoločného prezidentského kandidáta. "Tie rokovania sú trošku na môj vkus veľmi pomalé," skonštatoval Bugár na dnešnej tlačovej konferencii po stretnutí Republikovej rady Mostu-Híd.

Zatiaľ tak nemôže povedať, že by sa schyľovalo k dohode. "Určite budeme mať k tomu budúci týždeň ešte ďalšie stretnutie a rokovania musíme urýchliť," avizoval Bugár. Pôvodne mal byť pritom kandidát platformy známy do konca januára, podľa Bugára by tak mala dohoda vzniknúť čo najrýchlejšie.

Rozumie, že jednotlivé strany musia urobiť vo vnútri rozhodnutia, no ak nebude prezidentský kandidát dostatočne známy, bude nutné urobiť kampaň dostatočne skoro a predstaviť ho ľuďom. Prezidentské voľby čakajú Slovensko v roku 2014.

V súvislosti s tohtotýždňovou mimoriadnou schôdzou parlamentu, na ktorej podala opozícia návrh na obžalobu prezidenta, Bugár uviedol, že poslanci v pléne musia na takéto veci upozorniť. Na to, aké je nebezpečné, keď je prezident prezidentom len voličov jednej strany.

"Toto predsa nie je to, čo prezident sľúbil. Že bude prezidentom všetkých občanov. Vyzerá to tak, že nie je. Koná v prospech jednej strany," dodal Bugár. Opozícii je podľa jeho slov jasné, ako hlasovanie o návrhu na obžalobu Ivana Gašparoviča dopadne. "Ale to neznamená, že by sme ten boj vzdali," vyhlásil.
 
Uznesenie Republikovej rady strany Most-Híd k voľbám do VÚC

Vzľadom na roztrieštenosť politickej scény Most-Híd pri voľbách do VÚC uprednostňuje koalície.

Preto Republiková rada Most-Híd vyzýva:

(1) krajské organizácie, aby do prvého apríla uzavreli koaličné rokovania
so svojimi potenciálnymi politickými partnermi na krajskej úrovni.

(2) krajské organizácie, aby o rokovaniach na úrovni kraja nepretržite informovali okresné organizácie vo svojej pôsobnosti.

(3) okresné organizácie, aby až do rozhodnutia o koaliciách na úrovni kraja, pozastavili rokovania na úrovni okresov.

(4) krajské a okresné organizácie, aby čas po týchto rokovaniach využili
na tvorbu programu a na prípravu volebnej kampane.
 
 

Vyberte región